Viermaal levenslang geëist in het Passageproces

In het hoger beroep van het liquidatieproces Passage hebben de aanklagers Frits Posthumus en Cynthia de Jong dinsdag tegen vier van de tien verdachten levenslange gevangenisstraffen geëist. De andere zes verdachten hoorden straffen tot veertien jaar cel tegen zich eisen.

Onder de verdachten tegen wie levenslang is geëist, is hoofdverdachte Dino S. Het Openbaar Ministerie (OM) omschreef hem op de zesde dag van het requisitoir in de rechtbank op Schiphol als oprichter en leidinggevende van een criminele organisatie die zich toelegde op het voorbereiden en plegen van moorden.

Megaproces Passage draait om zeven onderwereldmoorden in de periode tussen 1993 en 2006 en het beramen van een aantal afrekeningen in diezelfde periode. In het proces sloot het OM deals met twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred R.

Tegen R. eisten de aanklagers veertien jaar cel, de helft van de straf die zij zouden hebben geëist als hij niet uit de school was geklapt. Als gevolg van zijn verklaringen kon volgens het OM eind 2014 Willem Holleeder worden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij criminele afrekeningen. Daarnaast brachten zijn verklaringen volgens de aanklagers duidelijkheid over de leidende positie van Dino S. La S. kreeg een eis van acht jaar gevangenisstraf, gelijk aan de straf die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.

Behalve tegen Dino S. eiste het OM dinsdag levenslang tegen de ,,huurmoordenaars” Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S. De eisen waren gelijk aan de straffen die de rechtbank in Amsterdam eerder oplegde.

ANP