Verdachte tenniscoach mag niet naar huis

De van moord verdachte tenniscoach Mark de J. uit Rotterdam zit voorlopig nog in de cel. De rechtbank in Utrecht voelde er vrijdag niets voor om zijn voorarrest te schorsen, aangezien er ernstige verdenkingen zijn tegen de man. Hij zou op 3 maart van dit jaar zakenman Koen Everink uit Bilthoven met messteken om het leven hebben gebracht.

De komende maanden volgt nader onderzoek naar de telefoon van de verdachte. Een stappenteller op het apparaat zou volgens het OM hebben uitgewezen dat de lezing van de gebeurtenissen door De J. niet kan kloppen. De verdediging bestrijdt dat. Daarom moet nader worden gekeken naar de waarde van de gegevens uit de stappenteller. De rechtbank wil binnen drie maanden een nieuwe zitting houden.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de ex-coach van tennisser Robin Haase de moord gepleegd omdat hij gokschulden had bij Everink. Vrijdag bleek dat De J. kort voor de dood van de zakenman op zijn tablets zocht op steekwoorden als geweld, slagader, messteken en dood. Het OM meldde vrijdag ook dat er DNA van de verdachte is gevonden op een van de twee messen die bij het lijk lagen. In de auto van De J. is een bloedspoor gevonden, dat nog nader wordt onderzocht.

De Rotterdammer ontkent. Hij zegt dat hij op de avond van de moord babi pangang heeft gegeten bij zijn vriend Everink thuis en daarna vertrok. Buiten sleurden onbekende mannen hem in een auto en hielden hem ongeveer tien minuten vast. Wat er in die tijd in Everinks huis is gebeurd, weet de tenniscoach niet. Een reconstructie die in juli is gehouden, heeft volgens het OM geen nieuwe aanwijzingen voor dit scenario opgeleverd.

Zijn verdediging zei vrijdag dat Everink wel door meer personen moet zijn gedood, omdat hij zowel in zijn buik als in zijn rug is gestoken en ook nog is gewurgd. Er is tot nu toe echter geen enkel spoor van iemand anders gevonden, wierp het OM tegen. Wel is een gestolen, kostbaar horloge teruggevonden bij een zus van De J. Maar volgens de advocaten is het OM in drie maanden tijd nog geen stap dichter bij bewijs tegen de coach gekomen.

ANP