112

"Vader schreeuwde dat zijn baby niks meer deed"

Met succes heeft Ibrahim Erure een baby gereanimeerd. Hiervoor is hij gisteren in het zonnetje gezet door zijn collega’s van de Kazerne Baan. Onlangs besloot hij in zijn vrije tijd een speciale kinderreanimatiecursus te volgen. Volgens Ibrahim is dit iets anders dan een ‘normale reanimatie’ en zou iedereen dit moeten doen om levens te reden.

Albert van den Hoek was de allereerste die bij het incident aanwezig was. Hij stond voor het verkeerslicht toen iemand in paniek een auto uitrende. De vader van de baby schreeuwde dat zijn kind niks meer deed en daarop schoot Albert meteen te hulp. Hij begon met reanimeren toen Ibrahim kwam helpen en het overnam. ‘s Middags is nog contact geweest met politie en die gaf aan dat het goed ging met de baby en dat het zelfstandig ademde.

Het belang van kinderreanimatie wordt onderschat volgens Joop Schoute, operationeel directeur van Ambuklas Training. “Veel aandacht wordt besteed aan volwassen reanimatie, maar nergens zie je reclamespotjes over kinderreanimatie. Het is een andere tak van sport. In plaats van twee handen, moet je twee vingers gebruiken en in plaats van een lange adem, moet je het kind met korte ademstoten beademen. De frequentie en de manier waarop wordt gereanimeerd is anders bij kinderen en dat wordt nauwelijks erkend”, aldus Schoute.