Utrechtse serieverkrachter krijgt 16 jaar celstraf

De Utrechtse serieverkrachter Gerard T. heeft vrijdag 16 jaar celstraf opgelegd gekregen van de rechter. De rechter achtte de vier verkrachtingen waarvoor de verdachte terecht stond bewezen. De verregaande seksuele handelingen, de jeugdige leeftijd van de slachtoffers, de herhaling en het toebrengen van psychisch letsel worden door de rechter als strafverzwarend aangemerkt. “De zwaarst mogelijke straf is de enige passende”, aldus de rechter.

Twee van de slachtoffers waren pas 16 jaar oud ten tijde van de verkrachting. “U heeft de levens van de verdachten voor altijd getekend. Tot op de dag van vandaag.”, aldus de rechter. “De rechtbank is ernstig geschokt door de brutaliteit van de verkrachtingen. U heeft geen enkele rekening gehouden met uw slachtoffers en uw toont geen enkele emotie of medeleven met uw slachtoffers”.

Gerard T. werd in 2014 aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

Onrust in Utrecht

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. T. heeft lange tijd ontkend ook maar iets met de zaak te maken te hebben, maar tegen een politie-infiltrant in het huis van bewaring zou hij bekend hebben dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Zijn advocaat trekt de bekentenis in twijfel.