Sport

Tijdens Dakar vermiste Arjan was wereldnieuws

Zondag gaat ‘s werelds beroemdste rally weer van start: Le Dakar. Een race die van oorsprong de finish had in de Senegalese hoofdstad Dakar, maar tegenwoordig in Zuid-Amerika wordt verreden. Ook dit jaar doen er weer tientallen Nederlanders mee aan deze loodzware racewedstrijd.

Onze landgenoten hebben voor wisselend succes gezorgd, waarbij bijvoorbeeld de familie De Rooy met vader Jan en zoon Gerard al decennia mooie dingen hebben laten zien. Wereldberoemd blijven beelden van Jan de Rooy die in zijn vrachtwagen alle auto’s achter zich laat.

Een andere Nederlander die wereldnieuws werd tijdens een deelname aan Dakar, is Arjan Brouwer dertig jaar geleden. De destijds 27-jarige motorcrosser was nog onervaren, hij verdwaalde in de ijskoude woestijn en was spoorloos verdwenen. Drie dagen lang werd er door de organisatie en allerlei anderen naar hem gezocht, voordat Arjan weer boven water kwam.

Je zou verwachten dat iemand na zo’n ervaring niet meer mee wil doen, maar Arjan was toen echt besmet met het Dakar-virus. Dat blijkt ook wel, want hij heeft sindsdien nog zes keer meegedaan.