Dieren

Sinterklaas komt ook langs bij varkens in Dalfsen

De zeugen en biggetjes van boer Johnny Hogenkamp uit Dalfsen zitten er warmpjes bij op pakjesavond. Sinterklaas bracht maandag namelijk 1000 jute zakken langs waar de beesten volop in kunnen nestelen en spelen. “De biggen hadden geen oog voor de Sint en alle andere mensen in de stal, maar gingen direct op de zakken af”, vertelt de boer.

De Stichting Varkens in Nood haalde voor hun sinterklaasactie zo’n 30.000 euro op en huurde de Goedheiligman in om in totaal bijna 50.000 jutezakken af te leveren bij varkensboeren door het hele land.

Niet iedereen was blij met dit gebaar. “De vakbond voor varkenshouders (NVV) raadde de boeren af dit cadeautje aan te nemen. Het zou een dekmantel zijn en we zouden duistere plannen hebben met hun privégegevens. Iets wat zeker niet het geval is”, aldus de directeur van de Stichting Hans Baaij.

“Alle leden hebben inderdaad een mailtje gekregen, maar ik kende de Stichting al, dus mijn gegevens hadden ze al”, legt boer Johnny Hogenkamp uit. “Iedereen moest het zelf weten, wij zijn heel tevreden. Ik denk dat we binnen een maand door alle zakken heen zijn, zo hard gaan de krulstaart-biggen erop te keer.”

https://twitter.com/FarmFocusNL/status/802871897696403456

Vlak voor hun bevalling gaan varkens in het wild op zoek naar takken en graven een kuil. Met deze jute zakken kunnen ze hun nesteldrang en instinct volgen en hun nestje voorbereiden.