Dieren

Schokkende beelden van vechtende varkens op transport

LET OP: SCHOKKENDE BEELDEN.

Stichting Varkens in nood gaat een klacht indienen tegen een varkenshandelaar. Op schokkende beelden is te zien hoe varkens elkaar in een trailer tot bloedens toe de tent uitvechten.

Varkens in nood krijgt de beelden afgelopen week binnen. Ze zijn gemaakt op een landweggetje in de buurt van Hooge Zwaluwe. De varkens zijn op transport naar de slachterij. De chauffeur van de wagen is op dat moment niet aanwezig. Voorbijgangers horen de varkens krijsen, zien bebloede varkens en maken vervolgens beelden van de chaos in de wagen.

De chauffeur keert even later terug, zo meldt de stichting. Hij zou hebben geweigerd om verdere actie te ondernemen. Hij zou een tweede trailer varkens hebben ingeladen bij een andere boer, en dan moet hij de andere trailer laten staan. Die mag niet het terrein van de andere boer op. Varkens in nood laat weten het onacceptabel te vinden. Daarom dient ze een klacht in bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

De vervoerder laat telefonisch aan onze redactie weten dat dit ‘een normaal verschijnsel’ is bij een transport. “Dit is het instinct van de varkens, dit doen ze gewoon. Deze varkens hebben een dunne huid. Al raken ze maar iets aan dan komt de rode kleur erdoorheen. Moet ik ze dan soms een voor een vervoeren?”

De reactie van de vervoerder maakt de directeur van Varkens in nood woedend. “Als je het normaal vindt dat die dieren elkaar zo te lijf gaan, dan ben je niet goed snik. Dat vind ik volstrekt schaamteloos.”