112

'Reisleider Noorwegen deed niets fout'

De Nederlandse reisleider van de groep wandelaars die vrijdag van een Noorse berg werden gered, heeft niets fout gedaan. Het had juist anders kunnen aflopen als de reisleiding anders had gehandeld, zeiden drie vrouwen uit de Nederlandse wandelgroep zaterdagochtend tegen het ANP. Van angst of paniek was geen moment sprake.

Annejet: “De reisleider was goed voorbereid. Zelfs zonder zicht heeft hij ons donderdag met gps naar de hut genavigeerd.” In de hut zat het gezelschap veilig. Er was water en ze konden vuur maken en zelfs een spelletje doen. “We zaten veilig en warm, we zaten dus goed daar”, benadrukt Ingrid.

Toen de situatie vrijdagochtend niet verbeterde, heeft de reisleiding besloten de hulpdiensten in te schakelen. De Nederlandse groep van dertien wandelaars die vrijdag een noodsignaal in Noorwegen uitstuurde, is naar eigen zeggen geen moment in paniek geweest. Daarom zijn ze verbaasd over alle commotie die daarover is ontstaan, vertelden ze aan het ontbijt zaterdagochtend in hotel Pollfoss.

“Het weer was donderdag opeens omgeslagen. We zagen geen hand voor ogen, dan loop je opeens veel langzamer”, legt Nienke uit. Het zag er naar uit dat de groep wandelaars de beoogde hut waar ze naartoe zouden gaan, niet meer zouden halen. Toen besloot de reisleiding naar een andere hut te gaan. “Het was wel spannend want er was heel veel sneeuw.”

De reddingsactie heeft indruk gemaakt op de vrouwen. “We werden opgehaald door dertig Noorse mannen op sneeuwscooters. Dat was wel spectaculair.” Sabine was verbaasd over de reactie van het thuisfront: “We waren leuk gered met sneeuwscooters en van die autootjes en dan hoor je opeens dat je ouders en je vriend de hele middag in de stress hebben gezeten. Dat realiseerde ik me niet echt, totdat ik ze aan de telefoon had. Het was raar, ik was heel enthousiast en wilde vertellen hoe leuk de redding eigenlijk was. Dan hoor je hoe erg zij het hebben gehad.”

“Het was een uiteindelijk toch een hoop commotie en ik ben heel blij dat het goed is afgelopen”, concludeert Annejet. Nienke vindt dat ze een hele mooie reis heeft gehad en zo wil ze de trip graag onthouden.

In bovenstaande video de reportage die wij vrijdag maakten. 

ANP