Gezondheid

Gevolgen groot voor Q-koortsslachtoffers

Tientallen Q-koortsslachtoffers zijn maandag naar de rechtbank in Den Haag gekomen. De rechter buigt zich over de vraag of de Nederlandse overheid aansprakelijk is voor de ziekte die ze hebben opgelopen.

In totaal driehonderd patiënten hebben de Staat aansprakelijk gesteld. De overheid zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd. Volgens Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers, heeft de overheid na de uitbraak twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden.

Berry IJzendoorn is een van de driehonderd gedupeerden. Hij komt te overlijden aan een ziekte die zich als gevolg van zijn Q-koortsbesmetting in 2009 heeft geopenbaard. De gedupeerden zijn van mening dat er door de staat fouten zijn gemaakt ten tijde van de epidemie. Daarvoor eisen zij nu excuses en een schadevergoeding. Maandag reageert de landsadvocaat op de dagvaarding van de patiënten. Het kan zijn dat er een schikkingsvoorstel gedaan wordt.

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels al 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer, omdat artsen de ziekte vaak moeilijk herkennen.