Politiek

Nederland stevent af op 'nee' bij Oekraïne-referendum

Het ziet ernaar uit dat Nederland ‘nee’ gaat kiezen bij het raadgevend referendum over Oekraïne woensdag. Dat blijkt zaterdag uit opiniepeilingen van onder meer de Volkskrant en De Telegraaf.

Nederlanders mogen woensdag naar de stembus voor het eerste raadgevende referendum. Het gaat hierbij om de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Kort samengevat houdt de overeenkomst in dat de EU en Oekraïne op deze manier toezeggen samen te willen werken op economisch gebied en wetgeving en regulering op elkaar willen afstemmen.

Het Oost-Europese land moet daarom onder meer economische en gerechtelijke hervormingen doorvoeren. Ook moet het land voldoen aan verschillende EU-normen zonder daadwerkelijk toe te treden tot de EU. Oekraïne kan in ruil daarvoor steun verwachten op zowel financieel als politiek vlak. Het is ook een eerste stap naar visumvrij reizen tussen de Europese Unie en Oekraïne.

‘Nederland stemt tegen’

Uit de verschillende peilingen blijkt dat meer stemmers het vakje bij ‘tegen’ aan gaan kruisen dan bij ‘voor’. Als hierbij ook de kiesdrempel van 30 procent wordt gehaald, waar het volgens het onderzoek van De Telegaaf wel naar uitziet, is de uitslag van het referendum ook daadwerkelijk geldig.

Als de meerderheid tegen de overeenkomst stemt, moet het kabinet kiezen of het een inwerkingtredingswet aanneemt of dat het de wet die het gedrag goedkeurt weer intrekt. Premier Mark Rutte liet eerder weten nog niet te hebben besloten wat hij dan doet. Hij wacht eerst de uitkomst van het referendum af. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer liet weten de uitkomst van het referendum te willen respecteren.