Politiek

Schippers wil zwijgcontracten in zorg aanpakken

Minister Edith Schippers, van volksgezondheid, welzijn en sport wil zwijgcontracten in de zorg aanpakken. Dit laat ze weten na aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis schikte met zijn moeder. Daarbij werd afgesproken dat ze niet naar de tuchtrechter zou stappen en dat ze haar aangifte bij de politie moest intrekken.

Het verhaal in Hilversum staat niet op zichzelf weet ook letselschade expert Yme Drost. In de zaak van de inmiddels veroordeelde neuroloog Jansen Steur werd ook een patiënt het zwijgen opgelegd. Ineke Damink kreeg van de neuroloog onterecht de diagnose Alzheimer. Mevrouw Damink wilde een procedure startte maar Het Medisch Spectrum Twente (MST) kocht die procedure met 15.000 gulden af, en legde haar een zwijgplicht op.

Als ze ooit uit de school zou klappen, moest de Enschedese ‘tenminste 15.000 gulden’ boete aan het MST betalen. En ze moest haar dossier vernietigen, en doen of ze Jansen Steur nooit had gekend.

Damink schikte destijds omdat haar man aan kanker leed. Destijds wist ze ook niet beter dan dat ze het enige slachtoffer was van Jansen Steur. Tot ze in 2005 in de krant las dat er veel meer gedupeerden zijn. Ze realiseerde zich ineens dat ze een radertje was in een doofpot-schandaal. In 2009 vernietigde het MST-bestuur haar zwijgplicht: De onderste steen moest boven.

Bovenstaande quote van Ineke Damink namen wij op in 2009.