Gezondheid

Mantelzorg in beeld in docu 'De lengte van liefde'

Twee jaar geleden tijdens een reis door Canada krijgt Jasmijn op 19-jarige leeftijd plotseling een hersenbloeding. Eenmaal thuis verandert daardoor alles. Ze is niet meer het meisje dat ze was en er is veel zorg nodig. Haar moeder neemt de zorg volledig over. Het leven van Peronne verandert daardoor drastisch, nu zij mantelzorger is voor haar dochter.

Jonge filmmaker Anna Peeters heeft een zeer indrukwekkende docufilm gemaakt in samenwerking met Vossenfilms over de worsteling van Peronne, over de impact op het thuisfront en het veranderende toekomstperspectief van Jasmijn.

Ondanks de onvoorwaardelijke liefde voor haar dochter, breekt het haar wel eens op. Haar hoofd loopt over en tijd voor voor zichzelf en anderen schiet er vaak bij in. De docu, met de zeer toepasselijke titel: ‘De lengte van liefde’, heeft tijdens het Nederlands Filmfestival de filmprijs gewonnen voor de stad Utrecht.

Het onderwerp van de documentaire is erg actueel. In Nederland verlenen maar liefst 4,3 miljoen volwassenen mantelzorg aan een naaste.  Zo’n 400.000 mantelzorgers, die langdurig en intensief zorg verlenen, zijn overbelast. Het verhaal van Peronne is er dus een uit velen. Op de site van Mezzo meer ervaringsverhalen en adviezen over mantelzorg.

De complete trailer is hier te zien.