Klaas Otto blijft in de cel

Oprichter en voormalig generaal van motorclub No Surrender Klaas Otto blijft in de cel. De rechtbank in Breda heeft het verzoek van zijn advocaat om zijn voorarrest te schorsen vrijdag afgewezen.

Klaas Otto zit vast op verdenking van het afpersen van enkele voormalige zakenpartners, witwassen en de brandstichting in het huis van een vroegere kompaan bij motorclub Satudarah in het Brabantse Halsteren. Volgens de rechtbank zijn de beschuldigingen zo ernstig dat het onverteerbaar zou zijn voor de maatschappij als hij vrij komt. Wel moet er onderzoek komen naar de mogelijkheid van een enkelband.

Klaas Otto ontstak vrijdag in woede toen de officieren suggereerden dat hij zijn vrouw een ziekte zou laten veinzen, zodat hij geschorst kon worden. ,,U bent leugenaars! Allebei”, schreeuwde hij. ,,Ik hoef al geen schorsing meer.” En daarop beende hij de rechtbank uit, terug naar zijn cel.

Tijdens de rechtszitting vrijdag ging het vooral over welke getuigen er allemaal moeten worden gehoord. De rechtbank wil onder anderen de mannen horen die aangifte deden tegen Klaas Otto. Daaronder ook Joop M. die Otto vorig jaar in Poppel neerschoot. De kogel kwam in de schouder van de kamper uit Bergen op Zoom terecht. M. staat in België terecht voor de poging moord. Een ander, Danny van der G., is een garagist die zou zijn afgeperst voor bijna twee ton, auto’s en een speedboot.

Otto sprak vrijdag kort over de defensiemedewerker, die geheime informatie van defensie en de politie naar hem zou hebben gelekt, omdat ze verliefd zou zijn. Die vrouw werd in oktober aangehouden. Otto zei dat de vrouw hem stalkte en dat hij via haar corruptie bij de overheid wilde aantonen.

De zaak gaat op 6 februari verder.