Dieren

Invallen bij verschillende malafide hondenfokkers

De politie, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID),Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en belastingdienst hebben maandag vijf invallen gedaan in twee afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke illegale handel in honden. De doorzoekingen vonden plaats in twee woningen en drie bedrijfspanden op verschillende locaties in de provincie Noord-Brabant.

Bij de actie zijn gegevensdragers, administratie, (steek-)wapens, illegale diergeneesmiddelen en een grote som contant geld in beslag genomen. Er is niemand aangehouden.

De onderzoeken zijn gestart na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups, zoals het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. De onderzoeken richten zich op 2 afzonderlijke hondenhandelaren. Beiden worden verdacht van het niet registreren van in Nederland gebrachte buitenlandse honden en fiscale fraude (inkomstenbelasting en omzetbelasting).

Op één van de bedrijfslocaties trof de NVWA  89 geïmporteerde pups aan die niet of niet juist waren gevaccineerd. Bij binnenkomst in Nederland moeten pups gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie is pas geldig als die is toegediend op een leeftijd van 12 weken en er daarna drie weken wachttijd zijn verstreken. Dat betekent dat honden pas vanaf een leeftijd van 15 weken geïmporteerd mogen worden. De aangetroffen pups hadden die leeftijd nog niet bereikt, waardoor zij geen geldige vaccinatie kunnen hebben gehad. De dieren zijn meegenomen en elders opgevangen. Zij worden nagekeken door een dierenarts en zullen alsnog op de juiste manier gevaccineerd worden.

De actie stond onder leiding van het Functioneel Parket, een specialistisch onderdeel van het Openbaar Ministerie  dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit.

Beelden: SQ Vision