Dieren

IJsbeertweeling Nuenen mag eindelijk naar buiten

De ijsbeertweeling van dierentuin Dierenrijk in Nuenen mag donderdag naar buiten. En daar kijken niet alleen de ijsberen, maar ook de verzorgers en bezoekers al maanden naar uit.

Eind november is de trotse moeder Frimas bevallen van haar twee jongen. Lange tijd was nog niet duidelijk wat het geslacht was van de kleintjes, maar onlangs constateerde de dierenarts dat het om twee jongens gaat. Het park denkt nu na over de namen van de kereltjes. Deze worden 20 maart bekendgemaakt bij een speciaal kraamfeest.

De dieren zijn sinds de geboorte maandenlang in een kraamhok gehouden, dit is in verband met de gezondheid en veiligheid van de dieren. Een pasgeboren ijsbeer weegt maar zo’n 400 gram. Ook in de natuur zijn jonge ijsberen de eerste maanden nog bijna geen buitenlucht. Ze blijven dan in hun hol en komen pas naar buiten als het warmer wordt en de dieren groot genoeg zijn.

Fokprogramma

Het is de tweede probleemloze bevalling voor Frimas, die een belangrijk onderdeel is van het fokprogramma voor ijsberen. In 2012 beviel ze van Noordje en Pixel, die beiden naar een andere dierentuin zijn gegaan zodat Nuenen door kon gaan met haar fokprogramma. Het is normaal bij ijsberen dat een twee- of drieling wordt geboren, de geboorte van eenlingen komt niet vaak voor.

Donderdag zullen de ijsbeertjes ook voor het eerst kennis gaan maken met hun vader Henk, die al een tijdje ongeduldig loopt te ijsberen.

Namen

En bovendien: Dierenrijk is nu op zoek naar namen voor de ijsbeertjes!

Heb jij leuke ideeën? Doe dan mee aan de namenwedstrijd. Het gezin met de leukste namen wint een jaarkaart om de ijsbeertjes te zien opgroeien.