Dieren

Hond ziek door vergiftigd aas

Woensdag is aan de Wenzelweg in het Overijsselse Losser een hond vergiftigd door aas dat voor een vossenhol is gelegd. De hond heeft waarschijnlijk van het aas gegeten en moest daarop acuut braken, kreeg diarree en spiertrillingen.

Door het snelle ingrijpen van de eigenaresse en de dierenarts gaat het inmiddels weer goed met de hond. ‘Maar een dergelijke vergiftiging kan een dodelijke afloop hebben’, aldus Kim Klinkhamer van Dierenkliniek Oldenzaal-Losser. Op basis van klinisch onderzoek vermoedt de dierenarts dat het gaat om een vergiftiging met organofosfaten of carbamaten (insecticiden). Dat gif kan dodelijk zijn voor hond en mens als je niet op tijd reageert en wordt vermoedelijk door stropers gebruikt om vossen te vangen.

Het is in Nederland verboden om dit soort middelen te gebruiken. De dierenarts hoopt dat diegene die het aas heeft neergelegd zich realiseert hoe gevaarlijk het is. We willen mensen in de regio bewust maken dat het kan en adviseren in de buurt van de Wenzelweg in Losser honden aan te lijnen en goed in de gaten te houden.