Gezondheid

Hartpatiente schaatst alternatieve Elfstedentocht

Maar liefst vijf zware hartoperaties heeft ze al gehad, de 33-jarige Dayenne Zwaagman uit Haarlem. Hoewel ze dus al bewezen doorzettingsvermogen te hebben staat ze aan de vooravond van een nieuwe loodzware opdracht: de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.

Het is een bijzondere missie voor Dayenne. Ze wordt namelijk de eerste deelnemer ooit die met een eenkamerhart, oftewel een half hart, de tocht der tochten gaat rijden. Het schaatsen is sowieso een uitdaging voor Dayenne, tot voor kort had ze namelijk nog nooit geschaatst.

Ze heeft lang moeten trainen, de komende dagen zet ze de laatste puntjes op de I. Dat sommige jaren meer dan de helft van de deelnemers uitviel, sterkt haar alleen nog maar in haar missie. ‘Een hartafwijking betekent niet dat je zielig op de bank voor de televisie ligt om alleen te kijken naar schaatsen ,’ aldus de strijdlustige Dayenne.

Vorig jaar besteedde Hart van Nederland ook al aandacht aan de alternatieve Elfstedentocht, dit item is hierboven te zien. De groep Skate4AIR reed toen de tocht der tochten om geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte.