Politiek

Geen azc in Heesch, wel opvang

Er komt voorlopig geen asielzoekerscentrum in Heesch. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een asielzoekerscentrum met 500 bedden voor een periode van tien jaar te vestigen werd donderdag tijdens een raadsvergadering verworpen. In plaats daarvan riep de gemeenteraad het college op om substantieel meer statushouders op te vangen dan de gemeente Bernheze wettelijk verplicht is.

Al vanaf de middag was er een noodverordening van kracht in Heesch. Er werd wel geprotesteerd buiten het gemeentehuis, maar het bleef rustig. De politie hield drie mensen aan. Twee van hen werden gearresteerd vanwege opruiing en belediging, een derde had een mes bij zich.

In de afgelopen maanden was er veel ophef over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in de Noord-Brabantse plaats. Tegenstanders hingen onder meer varkenskarkassen op de plaats op waar dat zou moeten komen. De afgelopen week werden er pamfletten opgehangen in Heesch tegen het centrum.

De extra statushouders die opgevangen worden in de gemeente zijn vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen.