Drie maanden celstraf Klaas Haytema in Myanmar voor heiligschennis

Klaas Haytema is tot drie maanden celstraf veroordeeld voor het lostrekken van een stekker in Myanmar. De 30-jarige Fries is in het Aziatische land veroordeeld wegens heiligschennis.

De Nederlander trok twee weken geleden een stekker uit een versterker tijdens een preek van monniken. Hij dacht dat het een feestje was en had last van het harde geluid en kon niet slapen. Het lostrekken van de stekker zorgde voor zoveel woede bij de plaatselijke bevolking dat ze het hotel waar hij verbleef omsingelden. Soldaten moesten hem beschermen.

Ondanks de celstraf is de familie van de man uit Wons toch opgelucht. “Er is in ieder geval duidelijkheid. Een zware steen is van de maag, maar het blijft wel moeilijk”, reageren ze bij Hart van Nederland. “We moeten nu kijken hoe we de komende maanden door gaan komen”.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Klaas zelf teleurgesteld over de uitspraak, omdat hij niet had verwacht dat hij zolang de cel in zou moeten. Hij overweegt dan ook een hoger beroep.