Politiek

Duizenden mensen lopen mee met Parade van IEDER1

Enkele duizenden mensen hebben zondagmiddag meegelopen met de Parade van IEDER1, een optocht van Amsterdam-Zuidoost naar het Museumplein om de diversiteit van Nederland te ‘vieren’, zoals de organisatie het noemde. De politie houdt het aantal deelnemers op enkele duizenden.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jet Bussemaker (OCW) en parlementariƫrs waren van de partij.

De 8 kilometer lange Parade van IEDER1 begon om 13.00 uur bij het ArenaPark in Zuidoost. Bij het Amstelstation voegden zich nog veel meer mensen bij de stoet. De mars eindigde op het Museumplein. Hier begon rond 16.30 uur een manifestatie met optredens van artiesten en acteurs, onder wie Kim Spierenburg, Sef en initiatiefnemer Nasrdin Dchar.

De bedoeling is dat deelnemers aan het eind van de middag als een collectief het cijfer 1 vormen, dat vanuit een helikopter op beeld wordt vastgelegd.

De mars werd gesteund door de burgemeesters Eberhard van der Laan van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De burgervaders riepen de inwoners van hun steden op mee te doen aan de manifestatie. Aboutaleb stelde voor Rotterdammers gratis bussen beschikbaar om naar de hoofdstad te reizen.