112

Aanhoudingen na demonstratieoproep over 'moslimmeisje'

De politie is zaterdag met veel man op de been geweest in Den Haag vanwege een mogelijke demonstratie. Verzetsbeweging Movement X had tot de demonstratie opgeroepen na een conflict met een 16-jarige moslima. Zes personen zijn aangehouden.

Volgens de politie kwam het uiteindelijk niet tot een daadwerkelijke demonstratie, maar verzamelden zich wel groepjes van tientallen personen bij het politiebureau op de Hoefkade en het Hobbemaplein in Den Haag. Op de Hoefkade werden drie mannen van 25, 29 en 30 jaar aangehouden, omdat zij geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om de locatie te verlaten.

Bij het Hobbemaplein werden nog eens drie jongens van veertien jaar aangehouden voor openlijke geweldpleging. Alle verdachten werden naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Onderzoek naar mogelijke Syriëganger

Aanleiding voor de oproep tot demonstratie was dat de politie op 4 februari de telefoon van het meisje in beslag heeft genomen in verband met een onderzoek naar een potentiële Syriëganger. “We hebben de telefoon uit haar handen gepakt, omdat we die telefoon ongecodeerd nodig hadden voor dat onderzoek”,verklaart de politie.

Hierna lopen de lezingen van politie en justitie aan de ene kant, en de advocaat van het meisje aan de andere kant, uiteen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze zich zelf bij het politiebureau gemeld, volgens advocaat Michael Ruperti is haar cliënte vier uur lang zonder advocaat vastgehouden op het bureau.

Demonstratie

De uitspraken van Ruperti hebben tot veel commotie geleid op social media. Movement X riept daarom op tot een demonstratie vanwege ‘politiegeweld tegen moslims’. Ze wilden deze demonstratie laten plaatsvinden bij het bureau aan de Hoefkade, maar dit is verboden. De demonstranten moesten verplaatsen naar het Huygenspark, maar weigerden hier gehoor aan te geven.

Naar aanleiding van informatie op de telefoon is een 18-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij naar Syrië of Irak wilde vertrekken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat.