Code oranje Limburg om zware onweersbuien

Het KNMI heeft dinsdag in Limburg code oranje voor gevaarlijk weer ingesteld. De provincie kon te maken krijgen met zware onweersbuien, lokaal met hagel en veel regen in korte tijd. Ook werden stevige windstoten voorspeld, met snelheden tot 65 kilometer per uur, aldus het weerinstituut.

Omdat de buien zich maar langzaam verplaatsten en er in korte tijd veel regen viel, zorgde dat plaatselijk voor wateroverlast, zo ook in Roermond, waar menigeen een nat voetje haalde…

In Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant gold code geel; in Geldrop was het onweer zo heftig dat de bliksem is ingeslagen in een woning.

De afgelopen week heeft het KNMI vrijwel dagelijks code geel moeten afgeven, steeds voor verschillende delen van het land. Code geel houdt in ‘wees alert, er is kans op gevaarlijk weer’, code oranje betekent ‘grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel en veel overlast’.

Rond 19.10 heeft het KNMI de code oranje beëindigd. Rond 20.20 uur was het is het hele land weer ‘normaal’; de zogenoemde code geel die nog gold voor Limburg en het uiterste oosten van Noord-Brabant was toen ook beëindigd.

ANP/Redactie

Beelden: SQ Vision & Track ’88