Carbidschieten onder vuur: 'Van zo'n traditie moet je afblijven'

Het carbidschieten in het Drentse Erica staat onder druk. De gemeente Emmen heeft nieuwe regels opgesteld waardoor er niet meer met carbid geschoten mag worden bij onder andere café The Spot. Dat is slecht gevallen bij dorpsbewoners en een petitie is dan ook al ruim duizend keer gedeeld en ondertekend.

Dat verbaast Hans Rohling van het Carbid Team Erica helemaal niets. “Van zo’n traditie die al dertig bestaat, moet je afblijven!”, zegt Hans. In een schriftelijke reactie laat de gemeente weten de traditie van het carbidschieten in ere te willen houden, maar dat zij daarbij wel rekening heeft te houden met mensen die er overlast van ondervinden.

“De rechter heeft na klachten van inwoners vorig jaar bepaald dat wij als gemeente de zaken rondom het carbidschieten beter moeten regelen. Dit houdt in dat er niet meer geschoten mag worden bij het café, omdat dit op minder dan 50 meter afstand van woningen is”, aldus de gemeente. Ze is in gesprek met het dorpsbelang om te kijken of er een alternatieve locatie gevonden kan worden.

Op 29 november worden de definitieve locaties voor het schieten van carbid bekend gemaakt door het college.