Alle opgepakte Feyenoordsupporters weer vrij

Alle 326 Feyenoordfans die zondagmiddag voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Roda JC werden opgepakt zijn maandagmorgen weer vrijgelaten. De politie meldt dat alle arrestanten een boete hebben gekregen van 220 euro, een kleine groep kreeg een hogere boete voor openlijk geweld tegen agenten en stewards.

Het Openbaar Ministerie gaat de camerabeelden bekijken en bepaalt later over eventuele vervolging van relschoppers. Er gaan geluiden in Rotterdam dat de politie onnodig hard heeft opgetreden, iets waar de Feyenoord Supportersvereniging (FSV) weinig over wil zeggen. “Wij zijn nu aan het inventariseren hoeveel supporters er ten onrechte zijn opgepakt. Er is contact opgenomen met een jurist om te kijken of we de klachten kunnen bundelen.” Op de website van de supportersvereniging worden mensen gevraagd om foto- en videomateriaal op te sturen.

Onder een handjevol fans die maandagochtend bij de uitlooptraining van de nummer zeven van de Eredivisie kwamen kijken heerst teleurstelling. “Er zitten natuurlijk best een paar raddraaiers bij, vaak zijn er twee of drie aanstichters. Daar wordt Feyenoord dan weer op afgerekend.” Een andere supporter heeft lichte twijfels over het optreden van de politie: “Als er geweld wordt gebruikt moet de politie optreden. Of dat nu nodig was weet ik niet, misschien hebben ze te hard opgetreden.”

Iemand die de zaak met veel interesse volgt is advocaat Frank van Ardenne, hij diende in 2006 namens een grote groep Feyenoordsupporters een klacht in bij de ombudsman nadat ook honderden fans samen waren opgepakt. Die oordeelde vervolgens dat de politie rondom de thuiswedstrijd tegen Ajax dat jaar onnodig veel mensen had aangehouden die ook nog eens slecht waren behandeld. Volgens Van Ardenne is het niet slim om de boete van 220 euro direct te betalen omdat dit gelijk staat aan schuldbekentenis. Daarnaast zegt hij tegen de redactie van Hart van Nederland dat er een aantekening op het strafblad kan komen te staan.

Bekijk een reportage over de reacties in Rotterdam vanavond in Hart van Nederland