112

Advocaat: 'Opgepakte fans Feyenoord moeten boete niet betalen'

De opgepakte Feyenoord-fans moeten hun boete niet betalen. “Dan erkennen ze schuld”, zegt advocaat Frank van Ardenne. “Ze kunnen dan geen bezwaar meer aantekenen en riskeren dan ook een stadionverbod.” Ook de Nationale Ombudsman heeft laten weten een onderzoek in te stellen.

In totaal zijn zondag 325 fans van de Rotterdamse club opgepakt vanwege ‘rellen’ voorafgaand aan het duel met Roda JC Kerkrade. Zij hebben allen een boete gekregen van 220 euro. Fans zijn boos over het beleid van de club en gooiden kartonnen dozen. Deze waren bedoeld voor directeur Eric Gudde, zodat hij zijn spullen kan pakken.

Volgens verschillende experts hebben de meeste fans niets fout gedaan. “We inventariseren hoeveel supporters onterecht zijn opgepakt”, meldt de Feyenoord Supportersvereniging (FSV).

Twee keer eerder onderzoek

Het is niet de eerste keer dat het politie-optreden rondom Feyenoord een punt van discussie is. Van Ardenne heeft jaren geleden ook al een klacht ingediend namens een honderden fans die toen onterecht waren opgepakt rondom een thuiswedstrijd tegen Ajax. De ombudsman heeft sindsdien twee onderzoeken gedaan naar arrestaties van Feyenoord-fans.

Zo bleek uit onderzoek van achthonderd aanhoudingen in 2008 dat niet zonder meer naar strafrecht gekeken moet worden bij problemen met openbare orde rondom een voetbalwedstrijd. Drie jaar later adviseerde de ombudsman na onderzoek om meer openheid te geven over het gebruik van beeldmateriaal van Rotterdamse voetbalsupporters.