8 jaar cel geëist tegen veroorzaker dodelijk speedbootongeluk

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, zou acht jaar de cel in moeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist in de zaak tegen de man uit Oosterbeek. Ook is er een vaarverbod van 5 jaar geëist.

De schipper scheurde met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot zes keer harder dan de maximum toegestane snelheid over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. De schipper zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan.

Volgens de officier van justitie neemt de schipper geen verantwoordelijkheid voor zijn daden. Dit wordt hem zwaar aangerekend en is meegenomen in de strafeis. De man wordt verdacht van doodslag op twee personen, poging tot doodslag op nog twee andere personen en het verlaten van de plaats van het ongeval. Hij verklaarde dat hij dacht een boomstam te hebben geraakt en dat hij daarom was hij doorgevaren.

Slachtoffers

Arnoud H. de man die in augustus 2014 op de Vinkeveense plassen een sloep overvoer staat in Utrecht terecht voor dubbele doodslag. Bij het drama kwamen Ernst Koedijk (51) en Johan Koetje (42) om het leven. Twee vrienden van de slachtoffers overleefden het ongeluk.

Arnoud H. had een slok op en zou te hard hebben gevaren. Ook had hij zijn lichten niet aan, terwijl het donker was.  H. zegt dat hij dacht dat hij een boei of een boomstam had geraakt. Havenmeester Jos Borger is bij de rechtszaak aanwezig. Hij deed zondag zijn verhaal in Hart van Nederland.

In bovenstaande video de reportage die wij maandag maakten.