10 jaar cel voor dodelijke explosie

De rechtbank in Maastricht heeft maandag de 50-jarige Johannes V. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De man veroorzaakte maart vorig jaar een explosie in zijn woning in Berg aan de Maas. Daardoor kwam een buurman om het leven. De verdachte raakte zelf zwaargewond. V. had al twee keer eerder geprobeerd een eind aan zijn leven te maken.

De rechtbank volgde het Openbaar Ministerie dat tien jaar celstraf had geëist omdat de man opzettelijk mensen en goederen in gevaar bracht door de gaskraan open te draaien. Daarnaast zorgde de explosie voor grote maatschappelijke onrust in het Zuid-Limburgse dorpje aan de Maas.

De rechtbank wees erop dat de maximumstraf voor dit misdrijf levenslang of dertig jaar cel is. Dit omdat de explosie een bovenbuurman het leven heeft gekost en andere mensen, onder wie politie- en brandweermensen in levensgevaar bracht. “De hulpdiensten zijn door het oog van de naald gekropen”, aldus de rechtbank.

Minder toerekeningsvatbaar

Maar omdat de man door zijn depressies minder toerekeningsvatbaar was, werd de straf op tien jaar bepaald. De bovenbuurman rook gas en alarmeerde de hulpdiensten. Ook klopte hij bij de benedenbuur aan de deur om te vragen wat er gaande was. Maar deze zei dat hij weg moest gaan. De verdachte wist dus dat er iemand in het gebouw was, maar draaide de gaskraan niet dicht, aldus de rechtbank. Daardoor nam hij de gevolgen op de koop toe, zeiden de rechters.

ANP