Zijn we te afhankelijk van Facebook?

Heel de wereld was dinsdagochtend (Nederlandse tijd) een uur lang in rep en roer. Facebook en Instagram lagen eruit. Zijn we dan echt zo afhankelijk geworden van sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram? En wat is het gevaar daarvan?

Als we de Amerikaanse overheid moeten geloven, staan we aan de rand van een cyberoorlog. Het Westen tegen landen als China, Rusland en tegenwoordig ook Noord-Korea. Het is niet meer dan logisch dat de digitale vijanden zich dan vooral op de nummer 1 netwerksite van het westen zullen richten: Facebook.

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is inmiddels groter dan we zelf doorhebben, wereldwijd hebben meer dan 1,3 miljard mensen een account. Volgens technologie-site VentureBeat hebben zij een gezamenlijke waarde van meer dan 200 miljard euro. CNN meldt zelfs dat 4,5 miljoen mensen een baan hebben dankzij Facebook.

Gevaren

Maar wat zijn dan de gevolgen als Facebook wordt gehackt of definitief offline gaat? Het eerste directe probleem is dat ook veel andere applicaties en sites niet meer goed te bereiken zijn. Op veel sites maak je al gebruik van je Facebook-account om in te loggen. Deze sites zullen dan niet meer beschikbaar zijn en een alternatief moeten bedenken om online te kunnen blijven.

Nog veel gevaarlijker is het risico dat alles wat wij doen op internet in handen kan komen van kwaadwillenden. En dat zijn niet alleen de status-updates en foto’s van het avondeten. Ook privé-berichten en andere informatie die je niet wilt delen ligt dan op straat, inclusief je surfgedrag. Facebook kan je internetgebruik registeren op een groot deel van de sites die je bezoekt, en al deze informatie wordt opgeslagen.

Is Facebook dan echt zo belangrijk? Nee, we doen maar alsof. Facebook is uiteindelijk minder belangrijk in ons leven dan we zelf denken. De Amerikaanse documentairemaker Ross Gardiner heeft daar een tijdje terug al een pakkende video over gemaakt. Die is hierboven terug te zien.