Gezondheid

Goed nieuws voor hulpbehoevenden Montferland

Het was maandag erop of eronder voor de 82-jarige Gerda Roes uit het Gelderse Stokkum. In de gemeente Montferland wordt, zoals op zoveel plekken in Nederland, de huishoudelijke hulp voor ouderen niet meer vergoed. Maar de hulpbehoevende Gerda besloot het er niet bij te laten zitten en spande samen met een lotgenoot een rechtszaak aan.

Net als veel andere gemeenten bepaalde de gemeente Montferland dat alle huishoudelijke hulp onder de 3 uur voortaan niet meer onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning valt. Gerda Roes besloot dit samen met de 82-jarige Cor Kruunenberg bij de rechter aan te vechten.

En dat realiseerde de rechter zich maandag ook. Hij besliste dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld en deze twee ouderen per direct hun 3 uur zorg per week terug moeten krijgen.

De uitspraak van de Arnhemse rechter betekent goed nieuws voor veel andere ouderen wiens schoonmaakhulp ineens niet meer vergoed wordt. In andere gemeenten zal deze uitspraak namelijk  als voorbeeld worden gezien.