Sport

Wedstrijden ADO en Heerenveen mogelijk 'gefixt'

Bij oefenwedstrijden van twee Nederlandse voetbalclubs in Zuid-Spanje is mogelijk sprake van matchfixing. De International Centre for Sport Security (ICSS) heeft maandag laten weten onderzoek te doen. De manipulatie lag hoogstwaarschijnlijk niet bij de Nederlandse clubs zelf.

De eerste wedstrijd die opviel was van sc Heerenveen  in Murcia tegen het Belgische Standard Liège. De scheidsrechter gaf meerdere dubieuze strafschoppen in het voordeel van de Belgen. Toen de arbiter besloot dat een strafschop opnieuw genomen moest worden nadat deze werd gemist, was voor Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt de maat vol. Hij liep met zijn teamgenoten van het veld af voor de wedstrijd voorbij was.

Ook een duel van ADO Den Haag wordt onder de loep genomen. De residentieclub won in Estepona met 2-0 van de Albanese kampioen Skenderbeu Korce, beide doelpunten vielen in het laatste kwartier. Volgens de Europese voetbalbond UEFA waren er in de eerste helft nog weinig gokbewegingen te zien, maar werd er opvallend veel geld ingezet vlak voordat de doelpunten vielen.