'Waar ligt de grens tussen sociaal drinken en te veel?'

De presentatrices van Hart van Nederland zijn 2015 begonnen met een goed voornemen. Een maand lang houden ze ons op de hoogte over hoe het gaat. Marlayne drinkt een maand lang geen alcohol.

Een maand geen alcohol drinken. Makkie toch? Of niet? Hoe lang is eigenlijk het geleden dat ik een maand of langer geen enkel glas alcohol heb gedronken? Ahum… Tijdens mijn zwangerschap, en daarna in de periode dat ik borstvoeding gaf. Al met al is dat 5 jaar geleden.

Ik ben me erg bewust van mijn alcoholgebruik. Dat komt omdat ik mij op enig moment realiseerde dat er wel heel routineus een flesje wijn opgemaakt werd. Tijdens het eten, lekker. Na het werk, gezellig even ontspannen. Bij vrienden, waarom ook niet? Thuis op bank… Enfin, eigenlijk past een glaasje wijn overal lekker bij en vind iedereen het doodnormaal dat je lekker meedoet. Toegegeven, ik drink dan niet tot ik omval. Het kunnen ook 1 of 2 glaasjes zijn, maar toch, je drinkt wel. Dat patroon moest ik toch kunnen doorbreken?

En juist dat was mijn voornemen voor 2014. Alleen in het weekend (vrijdag, zaterdag, zondag) en de rest van de dagen niks. Nu, een jaar later, kan ik gelukkig zeggen dat me dat uitstekend gelukt is. Buiten dat ik dat helemaal niet moeilijk vond, slechts een kwestie van wennen, beviel het me prima. Sterker nog, ik heb heel goed kunnen merken wat alcohol met m’n nachtrust doet. Niets goeds in ieder geval. Ik slaap beduidend beter zonder drank, dus dat was pure winst! Daar komt bij, en dat was voor mij ook een geruststellende gedachte, dat ik dus de controle heb en me niet afhankelijk voel.

Voor mij was dit voornemen voor 2015 een logische volgende stap. Een maand alcoholvrij. Ik ben een verslavingsgevoelig type, dat weet ik van mezelf. Ik wil er deze maand ook achter komen wat alcoholverslaving of -misbruik nou precies inhoudt. Waar ligt de grens tussen sociaal drinken en te veel drank nuttigen? Hoe voorkom je dat die grens over gaat?

Want een flesje wijn of blikje bier is zo geregeld, voor niet al te veel geld. Niemand staat raar te kijken als je een glaasje neemt, sterker nog, je kunt een “doe niet zo ongezellig” krijgen als je een alcoholische versnapering weigert. 

Iedereen die met me mee doet, wens ik veel lekkere andere thee, sapjes, en andere 0-procent-drankjes! En houd mij op de hoogte over hoe het met jullie gaat. Succes!

Marlayne