Vriend Michelle Mooij aan tand gevoeld

Toenmalig partner Ian A. van Michelle Mooij is woensdag stevig aan de tand gevoeld door de rechter in Alkmaar over zijn vermeende rol in haar dood. De 24-jarige Mooij werd in januari 2010 dood aangetroffen in haar woning in Alkmaar, hangend aan een koord.

A. liet lange stiltes vallen, begreep naar eigen zeggen de vragen niet en moest als de rechter doorvroeg geregeld het antwoord schuldig blijven. “Ik weet het niet, misschien was het te pijnlijk”, antwoordde hij op de vraag waarom hij pas toegaf dat hij en Michelle ruzie hadden, nadat buren hadden verklaard dat ze iemand hadden horen gillen.

Gevraagd naar mishandelingen van Michelle door A., liet hij wel weten dat ze een stormachtige relatie hadden en dat zij ook geweld gebruikte. Hij zei ook dat Michelle wel eens had gedreigd van een flat te springen toen de relatie een tijd uit was. Vragen over zijn cocaïnegebruik ging hij grotendeels uit de weg, maar A. wist wel dat Michelle meer gebruikte dan hijzelf.

De politie ging na de dood van Michelle niet uit van een misdrijf. Maar de nabestaanden hebben nooit geloofd in zelfmoord. Na een jarenlange juridische strijd hebben ze alsnog nieuw onderzoek door het Openbaar Ministerie en vervolging afgedwongen.

Michelles vader Martin Mooij vindt het goed dat A. zich moet verantwoorden. “Ik ben blij dat hij voor het eerst in al die tijd kritisch wordt bevraagd”, aldus Mooij. Volgens hem laat A. zo min mogelijk los “omdat zijn antwoorden geen steek houden”.

Advocaat Richard Korver heeft de verklaring van Michelles broer gepubliceerd. Deze is hier te lezen