Volgelingen seksrabbijn moeten Oldebroek zondag verlaten

De ongeveer 250 volgelingen van seksrabbijn Eliezer Berland moeten zondag vertrekken uit de gemeente Oldebroek. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft een noodbevel afgegeven, mee omdat het voormalige asielzoekerscentrum aan de Bovendwarsweg geen veilige plek is.

Aan Omroep Gelderland laat hij weten: “Ik kan geen toestemming geven voor verblijf. De onveilige en onmenselijke omstandigheden maken dat ik hiervoor geen verantwoordelijkheid kan nemen en dat de situatie beëindigd moet worden. Bovendien zorgt de chaotische en onrustige situatie voor een verstoring van de woonomgeving.”

De 77-jarige rabbijn Eliezer Berland wordt verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Israël heeft om de uitlevering van Berland gevraagd. Tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem dat hij moet worden uitgeleverd, loopt nog een hoger beroep. Dit mag de rabbijn in vrijheid afwachten.

Eerder verbleef de groep in Vlissingen, waar de volgelingen voor onrust zorgden. Bekijk hierboven een eerdere reportage daarover.