112

Veertig schademeldingen beving Kropswolde

Ruim veertig mensen hebben melding gemaakt van schade na de aardbeving donderdag in Kropswolde. Dat meldt een woordvoerster van het Centrum Veilig Wonen, dat de schadeafhandeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft overgenomen.

21 mensen gaven online door dat er bij hen sprake is van schade. Nog eens twintig mensen deden dat telefonisch. Inspecteurs bekijken vrijdag hoe groot de schade is. De woordvoerster verwacht dat het aantal meldingen vrijdag verder oploopt, omdat in de loop van de dag mensen er pas achter kunnen komen dat ze schade hebben.

In het Drentse Zuidlaren is door de beving schade aangericht aan de zandsculpturen, meldde SculpturePark. Meerder objecten moeten gerepareerd of vervangen worden. Zuidlaren en Kropswolde liggen ongeveer zeven kilometer uit elkaar.

De aardbeving van donderdagmiddag had een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Kropswolde, vlak bij Hoogezand. De aardschok werd gevoeld door meerdere omwonenden. De aardbeving vond plaats op het moment dat in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over gaswinning in Groningen.

ANP