Van der Laan: Vuurwapens door open grenzen

In Amsterdam wordt het steeds makkelijker om aan automatische vuurwapens te komen, dat vindt burgemeester Eberhard van der Laan. Volgens Van der Laan is het een zeer zorgelijke ontwikkeling waarbij burgers ernstig gevaar lopen. Dat heeft hij geschreven in antwoord op vragen van CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari.

Volgens Van der Laan wordt het gemakkelijk om aan vuurwapens te komen door het wegvallen van de grenscontroles. Shahsavari stelde vragen naar aanleiding van de gewelddadige incidenten in Amsterdam waarbij met automatische vuurwapens is geschoten. De burgervader schrijft dat als een automatisch wapen in beslag wordt genomen, wordt geprobeerd om via Interpol de herkomst van het wapen te achterhalen. Volgens de burgemeester zijn sinds 2010 door de politie tussen de zeven en twintig van dit soort wapens in beslag genomen.

Bij hoeveel schietpartijen in Amsterdam gebruik is gemaakt van automatische wapens is niet duidelijk. De politie houdt hiervoor geen aparte registratie bij. Volgens Van der laan is er wel sprake van een dalende trend als het gaat om het gebruik van vuurwapens.