Van complotdenker tot tv-kaper

Tarik Z. was donderdagavond even de bekendste man van Nederland. Waarom besluit iemand tot een dergelijke daad?

De 19-jarige student heeft al jarenlang een obsessie. Een oud-klasgenootje laat aan ons weten dat hij al in zijn tijd op middelbare school al geobsedeerd was door complottheorieën. Ook bij zijn daad bij de NOS lijken complotten voor hem de reden te zijn geweest om tot de wanhoopsdaad te komen. Hij zei zelf tenslotte dat hij geen terroristisch motief had, maar belangrijk wereldnieuws wilde verkondigen.

Dat blijkt ook uit het archief aan video’s dat Tarik heeft gekeken in de loop der jaren. Honderden video’s heeft hij gezien op internet waarin af wordt gerekend met wat hij ziet als de propaganda van de mainstream media. De complotten waar hij zich in verdiept lopen uiteen van de Bermudadriehoek tot de kernramp in Tsjernobyl. En dat is slechts het topje van de ijsberg.

Illuminati

Het onderwerp waar hij vooral mee bezig was, is de Illuminati. Dit is een genootschap dat volgens complotdenkers probeert de wereld over te nemen en de Nieuwe Wereldorde (NWO) in te voeren. Verder gaan veel van de theorieën over de waarheid achter de aanslagen van 11 september 2001.

Zijn voorkeur voor een andere manier van denken en redeneren is ook terug te zien in zijn keuze voor ‘gewone’ films. Tarik is vooral een fan van de film Inception, een film die gaat over een groep mensen die in staat is om gedachte te stelen en injecteren bij anderen terwijl ze slapen. Hij draagt zijn voorliefde voor dergelijke films dan ook uit door een screenshot uit die film op zijn Facebook te plaatsen en de film na te spelen bij een video waarin hij de ALS Ice Bucket Challenge doet.

Toch blijft de grote vraag: Wat heeft ertoe geleid dat een 19-jarige jongen zijn leven en toekomst zo op het spel zet?

LEES OOK: Dossier – Gewapende man kaapt NOS
Tarik Facebbook 2 - 169