112

Urker kotter mogelijk toch niet overvaren

Het Urker vissersschip Morgenster, dat in januari verging, is wellicht toch niet overvaren door een Deens vrachtschip. Nieuwe radarbeelden lijken daar op te wijzen, meldden Belgische media.

Op de beelden is te zien hoe het schip in een storm terechtkomt, maar er is geen ander schip in de buurt. “De tussenconclusie is dus dat het schip wellicht niet overvaren wer”, aldus een woordvoerster van het Belgische Openbaar Ministerie. Het onderzoek, dat werd begonnen na een anonieme e-mail waarin de aanvaring wordt gesuggereerd, is nog niet afgesloten. Het wachten is op een verslag van een deskundige.

De kotter Z-85 Morgenster, die onder Belgische vlag voer, verdween in de golven in het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne. Van de vier opvarenden zijn de lichamen van drie teruggevonden, twee uit Urk en een Belg. Een Portugees is nog niet gevonden.

Anonieme gedetailleerde tip

Een storm werd al als oorzaak van het ongeval gezien. Maar de anonieme mail, in het Engels opgesteld en zeer gedetailleerd, werpt een heel ander licht op de zaak. Daarin staat dat het vissersschip door het 130 meter lange vrachtschip Marselisborg is overvaren. Dat schip zou kort na het vergaan van de Morgenster drie dagen voor reparatie in een Engelse scheepswerf hebben gelegen, zo werd bekend in april.

De Duitse rederij die eigenaar is van het schip, BD-Shipsnavo, beweerde destijds echter dat het om onderhoudswerken ging. “Het gaat zeker niet om reparaties, want er was volgens ons helemaal geen botsing.”

In bovenstaande video de kotter op archiefbeeld.