Weer & Verkeer

Hinder treinstoring duurt nog uren

Treinreizigers hebben maandag veel last van een grote sein- en wisselstoring rondom Utrecht. De hele maandagochtend reden er geen treinen van en naar Utrecht CS. Het duurt zeker tot het eind van maandagmiddag voordat de treinen weer volgens het boekje rijden. De oorzaak van de storing in de bediening van seinen en wissels is nog niet bekend.

Het opstarten van de dienstregeling is een ‘een logistieke puzzel’. Het is een hele klus om materiaal en personeel weer op de juiste plek te krijgen. Vanaf 12.30 reden er weer enkele treinen, onder andere naar Nijmegen, Amsterdam, Schiphol en Den Haag. De NS zet bussen in tussen stations. Die zijn vaak wel overvol.

Rover eist dat de raad van commissarissen ingrijpt bij spoorbeheerder ProRail na de tweede grote systeemstoring binnen enkele weken. De reizigersvereniging vindt het onaanvaardbaar dat een technische storing zo’n extreme impact kan hebben.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt: ”Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie.”

ANP