Sport

Tien maanden cel voor NAC-hooligan

Een 33-jarige hooligan uit Breda moet tien maanden de cel in voor zijn aandeel in de rellen na het duel tussen NAC Breda en Roda JC Kerkrade, eind mei. Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar geëist. De man moet ook 2630 euro schadevergoeding betalen.

Het OM ging voor de forse eis vanwege de zware verwondingen die de agent heeft opgelopen. “Doelbewust geweld tegen een persoon met een publieke taak,” verklaart de officier van justitie.

Na het promotie-degratieduel tussen NAC en Roda JC ontstonden op 31 mei rellen in Breda nadat NAC verloor en degradeerde uit de Eredivisie. Fans van de thuisclub probeerden de bezoekende supporters te bereiken.Toen dit mislukte, probeerden honderden NAC-fans dit buiten het stadion opnieuw. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie stond al klaar en voerde charges uit om de fans uit elkaar te houden. Dit leidde tot rellen waarbij zeven NAC-supporters zijn opgepakt.

IJzeren staaf

De verdachte gooide een ijzeren staaf naar een agent te paard. Zowel het paard als de agent kwamen hierbij ten val. Het paard kwam met de schrik vrij, maar de agent brak meerdere ribben en liep een hersenschudding op. Deze actie is vastgelegd door bewakingscamera’s buiten het stadion. Een tweede verdachte, een 22-jarige man die ook uit Breda komt, probeerde daarna met een ijzeren staaf de op de grond liggende agent te meppen, maar hij miste.

Deze verdachte moest zich ook melden en is tot een half jaar cel veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijk. Ook heeft hij een stadionverbod opgelegd gekregen.