Politiek

Tamana blijft bij mishandelingsverhaal

Is Feda Amiri nu wel of niet mishandeld bij zijn uitzetting naar Afghanistan? Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord.

Donderdag kwam Tamana, zijn dochter, terug in Nederland. Tamana reisde haar vader een paar weken na zijn uitzetting achterna omdat ze geen contact met hem kon krijgen. Afgelopen vrijdag meldde ze dat ze haar vader had gevonden. Hij lag zwaargewond en ernstig verward in een Afghaans ziekenhuis. Volgens Tamana heeft een stewardess van de KLM gezien dat Amiri hardhandig in het vliegtuig werd gedwongen. Hij zou op het vliegveld van Kabul in elkaar zijn gezakt.

Toch twijfelen veel mensen aan de echtheid van het verhaal. Staatssecretaris Fred Teeven ontkent de hele mishandeling nadat Joël Voordewind van de ChristenUnie hierover Kamervragen had gesteld. Aan het begin van de vlucht naar Kabul zijn volgens Teeven wel dwangmiddelen ingezet, “maar er is geen sprake geweest van enige verwonding bij betrokkene.” De staatssecretaris heeft dan ook “geen verklaring voor de door betrokkene gestelde dan wel voorgewende verwondingen”.

Ook nu doen er weer allerlei geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat Amiri met zijn dochter is meegereisd en bij een tussenstop in Dubai zou zijn uitgestapt. Maar daar wil Tamana niets over zeggen.