Gezondheid

Talloze mensen in onzekerheid over uitbetaling pgb

Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het een chaos. De instantie is sinds 1 januari verantwoordelijk voor het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (pgb), maar dat is zo’n enorme klus dat veel hulpverleners voorlopig nog moeten wachten op hun geld.

Fenna Fenger krijgt hulp voor haar 11-jarige dochter Elfie. Zij is meervoudig gehandicapt. Het gezin heeft vijf mensen in dienst die helpen met de zorg voor Elfie. Deze hulpverleners werden eerder door Fenna uitbetaald, maar nu is de SVB hier verantwoordelijk voor en dat zorgt voor lastige situaties. “Ik ben de werkgever van die mensen, ik ben een contract met ze aangegaan. Maar ik kan ze niet garanderen of – en wanneer – ze uitbetaald krijgen. Dat is een hele ongemakkelijke situatie, en je krijgt ook geen gehoor bij de SVB als je om duidelijkheid vraagt. En die meiden die rekenen natuurlijk gewoon op hun salaris.”

Voorheen kregen de gezinnen zelf het pgb op hun rekening gestort, zodat ze zelf zorg konden inkopen. Maar vanaf 1 januari beheert de SVB het geld en moeten zij de zorgverleners uitbetalen. Door de enorme administratieve rompslomp lukt dit niet en dat heeft grote consequenties voor gezinnen die afhankelijk zijn van die hulp.

Ook Mona Keijzer van het CDA is woedend over de uitbetalingen. Bekijk hieronder een interview met haar.