Werkstraf voor schokkende mishandeling meisje (15)

De twee jongens die in september een meisje van 15 mishandelden in IJmuiden, moeten 40 uur werkstraf uitvoeren. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald.

In september vorig jaar sloegen twee jongens van 14 en 16 er op Plein 45 in IJmuiden hard op los. Volgens de rechter mag van geluk worden gesproken dat het meisje er geen zwaar lichamelijk letsel aan heeft overgehouden. Een van de jongens sloeg het meisje hard met zijn vuist. Zij viel op de grond tegen een winkelpui. De andere jongen trapte vervolgens tegen haar heup en hoofd. Tijdens de mishandeling stond er een grote groep jongeren te kijken en een van hen heeft ook beelden gemaakt van de mishandeling. Deze beelden werden verspreid via internet en riepen talloze geschokte reacties op.

Door deze beelden werd het slachtoffer veel herkend op straat en zelfs ook aangesproken door mensen. Zo werd ze steeds opnieuw met de mishandeling geconfronteerd, laat de rechtbank weten. Ook de daders moesten enige tijd onderduiken omdat ze werden bedreigd. De jongens moeten nu een taakstraf uitvoeren van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ze zijn niet eerder veroordeeld geweest voor geweldsincidenten.