Somaliërs kunnen geen baan vinden, Polen juist wel

Buitenlandse mensen hebben in Nederland nog altijd moeite met het vinden van een baan. Het probleem is het ergst bij Somaliërs, zeven op de tien (voormalige) asielzoekers uit dit land leeft in de bijstand. Zo blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 12,8 miljoen volwassen Nederlanders zit ruim drie procent in de bijstand, dit komt neer op een slordige 400.000 uitkeringen, dit is inclusief mensen met een dubbele nationaliteit. De overige 80 duizend uitkeringen zijn voor mensen zonder Nederlands paspoort. Dit zijn met name Turks (11.360) en Marokko (10.700).

De oorsprong van het probleem zit hem volgens het CBS in het feit dat veel voormalige asielzoekers hun Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen, hun opleiding niet aansluit bij Nederlandse eisen en ze vaak nog met een trauma zitten door hun herkomst uit een oorlogsgebied.

Een land dat opvallend goed scoort is Polen. Slechts twee op de honderd Polen in ons land maakt gebruik van een uitkering, een nog lager percentage dan Nederlanders zelf.