'Snoepen, oeh, wat doe ik dat graag'

De presentatrices van Hart van Nederland gaan 2015 beginnen met een goed voornemen. Evelien gaat proberen om een maand lang geen suiker te eten. Hoe het Evelien vergaat lees je hieronder…

`Geen suiker´, riep ik enthousiast, toen Gallyon met het idee kwam om een maand lang ´een goed voornemen´ te hebben, eind vorig jaar.

Op zich leef ik gezond. Ik sport minimaal 3 keer in de week. Als ik een dagje uit de band spring met eten, doe ik het de dag erna wat rustiger aan. Ik drink matig alcohol, en meestal voldoende water. Dus kwam ik uit bij snoepen. Want snoepen, oeh, wat doe ik dat graag. Chocolade, koekjes, drop, nu ik erover schrijf loopt het water me in de mond. Toetjes, ook zo lekker. Soms, als ik uit eten ga, bestel ik het liefst een hoofdgerecht en twee toetjes, in plaats van een voorgerecht. Ik weet me te bedwingen hoor, het is maar even om een beeld te schetsen hoe dol ik op zoetigheid ben.

Een echte uitdaging dus, voor het nieuwe jaar. In eerste instantie besloot ik dus om niet te snoepen, maar uit nieuwsgierigheid ben ik heel wat fanatieker naar de etiketten van etenswaren gaan kijken. Met name naar de hoeveelheid suiker die er in producten zit.

Ik ben daar echt van geschrokken. Het is echt niet normaal hoeveel suiker er in ons eten zit. In brood, vleeswaren, drinkyoghurt en chips, eigenlijk kan je niks kant- en- klaars pakken zonder dat er suiker in zit. Gaandeweg besloot ik om van de producten af te blijven, die ook versuikerd zijn. Dat is een hele klus, en op dag 6 ben ik nog niet echt tevreden met wat er in mijn lijf gebeurt.

Gisteravond ben ik eerder naar bed gegaan omdat ik zo´n zin had in wat lekkers, dat ik er chagrijnig van werd. Ik voelde me moe, had hoofdpijn en het idee dat ik ziek aan het worden was. Ik slaap slecht, ondanks de vermoeidheid.

En toch, ondanks deze klaagzang, is er een klein stemmetje in me dat zegt, dat het helemaal zo´n gek idee is, om de suiker nog even te laten staan. Ik ben dan ook hartstikke trots dat ik de chocolade, die echt wel in huis is, nog steeds heb laten staan, dat ik alleen voor mijn zoon een toetje heb gekocht en ook aan tafel ben blijven zitten terwijl hij het opat.

Of ik me zo goed ga voelen als mijn Belgische collega Tim Verheyden weet ik niet, maar er is hoop: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2177793

Tips voor alternatieven zijn wel van harte welkom. De handjes noten met cranberry’s, de vijgen en de dadels komen langzaam mijn neus uit. Vooral iets zoets na het eten mis ik, dus recepten voor suikervrije toetjes zijn welkom! (mijn fruitcrumble zonder suiker is mislukt).

Suikervrije groet,

Evelien

@eveliendebruijn