Gezondheid

Smeer je wel goed in!

Nederlanders beschermen zich niet genoeg tegen de zon. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Veel mensen weten wel dat je je goed moet beschermen. Ruim 87 procent geeft aan dat het goed is om je altijd goed in te smeren. Toch smeert maar een op de tien zich ook daadwerkelijk goed in. Veel mensen zijn toch nog te laks.

Als we naar het strand of op zonvakantie gaan, smeren we ons over het algemeen wel netjes in. Maar als we gaan sporten of een terrasje zoeken, schiet het beschermen tegen de zon er toch vaak bij in. Met alle gevolgen van dien.

Huidkanker

Door niet genoeg of op tijd te zonnebrand op te smeren, vergroot je de kans op huidkanker. Het lichaam is continu bezig met het delen van de lichaamscellen. Als dit gebeurt met beschadigde cellen, zoals verbrande huidcellen, is de kans op mutaties in de cellen en dus een vorm van kanker, groter. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico bij verbranding. Hun huidcellen herstellen minder snel, waardoor de kans groter is dat beschadigde cellen delen.

Het aantal mensen dat lijdt aan huidkanker is volgens het KWF toegenomen. In 2012 leden 47.500 mensen aan huidkanker, vorig jaar waren dit er 52.976. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend zich doorzet, loopt het aantal mensen met huidkanker in 2020 op naar zo’n 75.000.