Gezondheid

'Slavinken uit supermarkt verre van vers'

Slavinken uit de supermarkt zijn vaak te vet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.

In het onderzoek zijn vijftien merken slavinken onderzocht. Per merk werden vijf monsters geanalyseerd. Het vlees werd beoordeeld op versheid, vet- en zoutgehalte, dierenwelzijn en op het etiket.

Eén op de drie slavinken was op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Aldi, Dirk en AH Puur & Eerlijk.De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechts uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer. De best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en ‘Slavinken van de chef’ van Coop.

Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er nauwelijks ziekmaker in de vleesrolletjes. De Consumentenbond adviseert slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten, ze goed door te bakken en hygiënisch te werken.