Schip gekapseisd op Westerschelde

Een binnenvaartschip is donderdagnacht gekapseisd op de Westerschelde in Zeeland. Twee van de drie opvarenden, van 17 en 66 jaar, hebben het ongeluk overleefd, een 35-jarige man wordt nog vermist.

Ter hoogte van de plaats Hoofdplaat was een zandzuiger bezig met overladen van zand op het binnenvaartschip. Het schip, de Rick genaamd, sloeg om en de 17-jarige opvarende kon zichzelf in veiligheid brengen door van boord te springen. Hij werd door mensen van de zandzuiger uit het water gehaald. Een tweede man werd als door een wonder na acht uur levend gevonden in het schip.

Voor KNRM-schipper Marcel van Nieuwendijk was het een bewogen nacht. Hij was vanaf de eerste melding betrokken bij de reddingsactie en heeft de tweede drenkeling aan wal gebracht. Hij was onderkoeld maar aanspreekbaar en heeft het drama kunnen overleven door een luchtbel. “Een wonder”, zegt Marcel daarover. “Dit is waar je het allemaal voor doet.” Over de derde opvarende is hij minder hoopvol, deze persoon is nog altijd zoek. Volgens hem is de kans nihil dat hij levend wordt gevonden.