Rotterdam waarschuwt voor zwakke school

De gemeente Rotterdam heeft een brief gestuurd aan de ouders van leerlingen op basisschool De Verbinding om te waarschuwen voor de slechte kwaliteit van de school. De ouders krijgen in de brief de suggestie om nog voor het nieuwe schooljaar te kiezen voor een andere basisschool.

Het gebeurt niet vaak dat een gemeente kiest voor een dergelijke maatregel tegen een school. De stad zou de Rotterdamse basisschool het liefst direct sluiten, maar mag dat niet op eigen houtje doen, zoals wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs woensdag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schrijft.

De Onderwijsinspectie, die de school vorig jaar bestempelde als zeer zwak, heeft De Verbinding tot 2017 de tijd gegeven om het minimumaantal leerlingen van 303 te halen. Zoveel leerlingen heeft deze basisschool wettelijk nodig om te mogen voortbestaan. Volgens De Jonge is de kans vrijwel nihil dat de school deze norm gaat halen. De Verbinding ging van 64 leerlingen in oktober naar 54 leerlingen in mei.

Slecht verleden

De basisschool bestaat sinds 2012. De gemeente was vanaf het begin al kritisch omdat de oprichter in het verleden ook al een school stichtte in Rotterdam. Die school moest in 2010 vanwege het slechte onderwijs en financiële problemen de deuren sluiten. Uit het rapport van de inspectie blijkt dat het onderwijs op De Verbinding ook niet in orde is en dat de zorg voor de leerlingen onvoldoende is.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs liet woensdag weten zich te kunnen vinden in de brief van de Rotterdamse wethouder. “Kinderen die slecht onderwijs krijgen lopen al snel een achterstand op die ze vrijwel niet meer in kunnen halen”, zegt Dekker.

Nieuwe wetgeving

Per 1 augustus gaat een wet in die de tijd die een zwakke school krijgt om zich te verbeteren terugbrengt van twee jaar naar een jaar. “Ook wil ik dat bestuurders van een zeer zwakke school niet zomaar elders een school kunnen starten. Binnenkort presenteer ik mijn plannen hiertoe”, aldus Dekker.

Hart van Nederland komt graag in contact met ouders die leerlingen hebben die op deze school zitten of zaten? Ben of ken jij iemand, bel ons dan op 020 – 800 7777 of mail naar hart@sbs.nl.