Politiek

'Pooierverbod moet terug'

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil het pooierverbod terug dat in 2000, net als het bordeelverbod, verdween. Met dat pleidooi in de kranten van De Persdienst haakt Segers dinsdag aan bij strafrechter Peter Lemaire die er in de EO-serie ‘Jojanneke in de prostitutie’ over aan het woord komt.

“Lemaire merkt in de rechtbank hoe lastig het is om pooiers te pakken”, zegt Segers. Minister Ivo Opstelten (Justitie) stelde in 2013 nog dat hij het geen goed idee vond om het pooierverbod opnieuw in te voeren. Volgens de minister zijn er al voldoende manieren om het souteneurschap aan te pakken als daar reden voor is.

Maar Segers stelt dat de bewijslast enorm ingewikkeld is. Om dwang, uitbuiting en mishandeling van de vrouwen tegen te gaan komt hij met een initiatiefwet waar hij met andere partijen aan wil werken. Want: “Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld, met extreme gevallen zoals Saban B., die de vrouwen met honkbalknuppels bewerkte. En er is vaak sprake van dwang of uitbuiting.”

ANP