Dieren

Pluimvee mag weer naar buiten

Het pluimvee in Nederland mocht zondag weer naar buiten. Door de vogelgriep gold lange tijd een ophokplicht, maar staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat die niet langer nodig is.

De meeste maatregelen tegen de vogelgriep werden twee weken geleden al opgeheven, maar de ophokplicht bleef van kracht. Dat was nodig omdat de griep waarschijnlijk door wilde eenden is overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland waren, moest pluimvee langer worden binnengehouden.

De vogelgriep werd in november vorig jaar aangetroffen bij een kippenboerderij in Hekendorp, waar 150.000 legkippen werden afgemaakt. Later dook de ziekte ook op andere plaatsen in Nederland op. Sinds 30 november zijn geen nieuwe uitbraken meer vastgesteld.

Dijksma benadrukte in haar brief aan de Kamer dat waakzaamheid geboden blijft. “In het oosten van Duitsland zijn in januari nog besmette wilde vogels gevonden en zijn er uitbraken gezien in een dierentuin en op twee hobbybedrijven”, waarschuwde de staatssecretaris.

ANP